Gotowe na wszystko - bohaterowie, streszczenia odcinków, uliczka, informacje, plotki oraz video

Najlepsze Strony Filmowe

Get Firefox!

środa, 25 sierpnia 2010
Ciasto cytrynowe: Bree czy Katherine?
SKŁADNIKI:
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn

Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - to niestety najdłużej się robi. Do tłuszczu dodać połowę cukru, dorzucić jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Wyłożyć ciasto do tortownicy 32 cm średnicy i piec w temp. 175 stopni na złoty kolor. Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
No i niestety trzeba poczekać aż ostygnie.
Paella - danie Gabrielle na stypę po Mary Alice
SKŁADNIKI:
    * 1 mały kurczak (podzielony na małe cząstki)
    * sól, pieprz, sproszkowana papryka
    * 4 łyżki oleju z oliwek
    * 2-3 cebule
    * 1 ząbek czosnku
    * 50 g krewetek
    * 1 strąk czerwonej papryki
    * 250 g pomidorów
    * 3 łyżki masła
    * 250 g świeżych małż morza północnego
    * 250 g świeżych małż o muszlach w kształcie serca
    * 250 g pełnoziarnistego ryżu
    * 1/2 l bulionu z kury
    * szafran
    * 100 g czarnych oliwek
    * 300 g ugotowanych krabów
    * sok z 1 cytryny
    * kilka listków szałwi
    * 1 cytryna pokrojona w ćwiartki.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wymyć pod gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i pozostawić na 2-3 godziny. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i poćwiartować. Rozgrzać masło i krótko smażyć na nim kawałki mięsa po obu stronach. Następnie mięso wyjąć i pozostawić do osuszenia. Na pozostałym tłuszcz usmażyć krewetki. Wyjąć. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody i oderwać tłuszcz z dna patelni. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę. Małże dokładnie umyć szczoteczką, wybierając jedynie zamknięte muszle ( otwartych muszli nie używa się, ponieważ są niedobre ). Ryż wsypać do "paellery" czyli specjalnej patelni, w której tradycyjnie przygotowuje się paellę ( można ją zastąpić normalną patelnią o obwodzie przynajmniej 35 cm i o wysokim brzegu). Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia. Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku. Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże, krewetki i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i na dole piekarnika ustawić nie przykrytą patelnię z paellą. Udekorować ćwiartkami cytryny.
Makaron z serem - potrawa przy które Mike i Susan się poznali
Składniki:
    * 8 łyżek masła
    * opakowanie makaronu około 40 dag (np wstążki muszelki itp.) [można dać]
    * 3 łyżki mąki
    * 1 szklanka mleka
    * 1/4 łyżeczki cebuli w proszku*
    * 1 łyżeczka musztardy
    * 1 1/2 szklanki bułki tartej
    * sól, pieprz
    * 1/2 łyżeczki papryki
    * 2 szklanki sera (mozarella, cheeder, gouda itp.)

Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. W między czasie do rondelka wrzucamy 5 łyżek masła, rozpuszczamy następnie dodajemy mąkę, paprykę, cebulę,  Wszystko razem mieszamy i wlewamy mleko. Całość gotujemy aż do zgęstnienia. Łączymy z ugotowanym makaronem, serem musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub blaszki wyłożonej folią aluminiową. Pozostała resztę masła rozpuszczamy, łączymy z bułką tartą i posypujemy makaron. Piec w temperaturze 180 *C przez około pół godziny. Wierzch powinien nam się ładnie zarumienić.
Muffinki - legendarne danie Bree
    SKŁADNIKI:
    * 250 g mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * pól łyżeczki sody
    * 175 g cukru
    * 2 łyzki kakao
    * 150 g groszków czekoladowych ja daję całą czekoladę kawowo -biała i pól gorzkiej
    * 250 ml mleka
    * 90 ml oleju
    * łyżeczka wanilii esencji -zamiast można dodać zapach
    * jajko

Sposób przygotowania

   1. Suche składniki wymieszac w misce, mokre składniki razem dokładnie połączyć. Mokre wlać do suchych. Pare razy niedbale wymieszać - płyn połączyć sie musi z suchą masą.
   2. Ciasto ma byc jak najbardziej grudowate. Wtedy są one puszyste.
   3. Powstalą mase nakładamy do paieprowych papilotek do 2/3 ich wyskości i pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika.
   4. Wychodzi około 21 muffinek.